LOKACIJA

Lokacija Novog Kopaonika Kop Resort-a

Mapa Novog Kopaonika

GPS koordinate 43.274351, 20.749292

Apartmantski kompleks NOVI KOPAONIK KOP RESORT lociran je na potezu Lisine, uz put koji vodi ka Raškoj, na 6 km od samog centra Kopaonika, što mu daje prednost u orijentaciji, ne samo na zimsku sezonu, nego i na razvoj letnje sezone i različitih sadržaja koji čine aktivan odmor na planini.

Prostirući se na visoravni, na površini od gotovo 14 hektara, a na 1.250 metara nadmorske visine, NOVI KOPAONIK KOP RESORT pruža izvanredan pogled preko planinskih prevoja na vrhove planinskih venaca Crne Gore i Kosova. Klimatski uslovi, koji su idealni za sva godišnja doba, pružaju mogućnost da Kopaonik doživite na potpuno novi način, dovoljno daleko od gradske vreve i gužve, a ipak blizu.

KOPAONIK

Kopaonik  je najveći planinski masiv u Srbiji, koji se pruža od severozapada ka jugoistoku duzinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, u Raškoj oblasti. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik, u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a u njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh sa 2017 m. Preko 200 sunčanih dana godišnje donelo je ovoj planini nadimak Sunčana planina. U podnožju Kopaonika nalazi se Raška,  jedinstveno mesto susreta dve planine i tri reke. Ušuškana je između Kopaonika i Golije, u dolini gde se Trnavska reka uliva u Rašku, a malo dalje i sama Raška u Ibar. Zato je ovaj gradić postao omiljen planinarima, splavarima, paraglajderistima, pecarošima, skijašima, borderima, aktivnim  šetačima, ali i ljubiteljima istorije i arheologije, kao i hodočasnicima  koji baš iz Raške kreću “dolinom srpskih kraljeva”. Tako ovaj kraj nazivaju istoričari zbog blizine nekih od najvećih srednjovekovnih svetinja – manastira Studenica, Gradac, Končul, Nova i Stara Pavlica.

ISTORIJA

Samo ime Kopaonika asocira na njegovu rudarsku tradiciju. Rimska provincija koja je inače bila najznačajnija po rudarskom aspektu u carstvu je bila Gornja Mezija, koja je je obuhvatala i Kopaonik, zbog čega je i bio toliko ekspolatisan kad je uočen njegov potencijal.

Najviše materijalnih i opipljivih svedočanstava iz ove oblasti datira iz perioda srednjeg veka, koji se nalaze u okolini Kopaonika, što se pre svega odnosi na srednjovekovna utvrđenja. Ras na Kopaoniku je u ruševinama očuvan kao najstarija vojna građevina i kao sedište prvih srpskih vladara. Baš ovde gde je nastao stari Ras Srbija je dobila prvu državu i prvog srpskog vladara, što pokazuje značaj cele ove oblasti generalno za Srbiju tog vremena. Pored ovog kompleksa  sačuvani su i ostaci srednjovekovnih gradova Zvečan, Brvenik, Koznik koji okvirno datiraju iz perioda od 11. do 15. veka.

KLIMA

Kopaonik se nalazi na prelazu primorske ka kontinentalnoj klimi. Topli dani su najčešći u julu, a na većim visinama uglavnom u avgustu. Za Kopaonik je karakteristično da je jedna od planina sa najviše sunčanih sati tokom decembra i januara. Godišnje na severnim, istočnim i najvišim padinama ima oko 1900 sunčanih časova, a na južnim 2150. Zbog južnog položaja masiva i otvorenog terena, oblačnost nad planinom je retka pojava, tako da loše vreme retko kvari ugođaj tokom boravka na ovoj planini. Sve ovo kao i nadmorska visina  (1260 m) na kojoj se nalazi KOP RESORT omogućava veliki broj različitih aktivnosti  tokom cele godine.

PRIRODA

Bogatstvo flore i faune Kopaonika je neizmerno. Na višim delovima nalaze se prelepe četinarske šume smreke i jele, a na nižim padinama prostiru se hrastove i bukove šume. Tu su i brojni primerci endemske i druge raznovrsne flore. Od mnogobrojnih životinjskih vrsta ističu se svojom lepotom sivi soko,suri orao, sova buljina, divlja mačka, srna. Brojne tekuće i stajaće vode čine Kopaonik bogatim raznovrsnom ribom.

Region planine je bogat termalnim izvorima. U samom podnožju nalaze se Jošanička, Lukovska i Kuršumlijska banja, a u regionu se nalaze i najpoznatije banje Srbije: Vrnjačka,  Mataruška i Sijarinska  banja.

SPORT I TURIZAM

Ipak, danas je Kopaonik najpoznatiji kao jedna od nezaobilaznih  turističkih destinacija Srbije, a u oblasti zimskog turizma  je neprikosnoveno destinacija br. 1. Posebno je vredno što Kopaonik obiluje celogodišnjom raznovrsnom turističkom ponudom za sve uzraste i za mnogobrojna  interesovanja od šetnje ili posmatranja ptica ili branja pečuraka do ekstremnih sportova.